Laserová epilace

Růst chloupků v netypických lokalitách - u žen nad horním rtem, na bradě, kolem prsních bradavek kolem pupku, na vnitřních stranách stehen, u mužů například na zádech způsobuje starosti.

Tento obvykle estetický problém může způsobit výrazné snížení sebevědomí a velké komplexy. Genetika někomu nadělila tmavé, tlusté chlupy, jinému miniaturní blond chloupky.

Nadměrné ochlupení může být však i zdravotní problém.

Poruchy menstruačního cyklu, nadměrná produkce testosteronu se může projevit kožními problémy - vznikem akné, ale také tím, že chlupy začnou růst na prsou okolo bradavek, v okolí pupíku nebo na vnitřní straně stehen.

Nejtěžší formou nadměrného ochlupení je hirsutismus. Projeví se tehdy, když je v ženském těle příliš mnoho mužských pohlavních hormonů a chlupy rostou tam, kde většinou rostou mužům. Pokud chlupy rostou úplně všude, jde o hypertrichózu, která má také různé formy od lehčích až po ty nejtěžší. Těchto extrémních případů je velmi málo, ve většině případů jsou chloupky pouze kosmetický problém.

Většinou se nám chlupy na nepřirozených místech nelíbí a chceme je co nejrychleji a bez bolesti odstranit. Bez jakékoliv bolesti to asi nepůjde, jsou však metody, které se k tomu alespoň trochu přibližují.

V prvé řadě je třeba vyloučit vážné onemocnění a až potom se můžeme zabývat tím, že chloupky odstraníme. Běžné je holení, vytrhávání a odstraňování voskem. Nejsou však trvalé, chloupky dříve či později znovu narostou. Metody trvalého odstranění ochlupení jsou dnes mnohem žádanější. Nejefektivnější je laser. Ty nejmodernější nepoškozují pokožku, neboť ji před zákrokem chladí a svým působením se dostávají přímo ke kořínku. Podmínkou laserové epilace je alespoň minimální přítomnost pigmentu v chloupku, tedy laser neodstraní bílé, blonďaté nebo šedivé chloupky. Čím účinnější, výkonnější a bezpečnější laser s co nejefektivnějším chlazením máme k dispozici, tím můžeme použít vyšší energii a zákrok se stává účinnějším.

Princip, na kterém laser funguje, se označuje jako selektivní fototermolýza. Laser produkuje světelné záření jedné vlnové délky. Lasery používané za účelem epilace produkují světlo citlivé na barvivo vlasového chloupku - melanin. Laser svým působením reaguje s barvivem chlupu, zahřeje ho na extrémně vysokou teplotu a spálí

Barvivo melanin obsahuje i kůže. Čím je kůže přirozeně tmavší, nebo opálenější, tím více laserový paprsek zahřívá i pokožku. Takže při tmavé kůži je nutno použít nižší energii laserového paprsku, takovou, při níž nedojde k poškození kůže. Tato nižší energie je však méně efektivní pro definitivní odstranění vlasové cibulky. Ideální je tmavý tlustý chlup a světlá kůže. Čím je větší rozdíl mezi barvou chlupu a barvou pokožky, tím je laserová epilace účinnější.

Počet opakování na docílení definitivního odstranění chlupů je individuální a kromě rozdílu mezi barvou pokožky a barvou ochlupení závisí na množství zasažených či poškozených chlupů v aktivní - růstové fázi chlupu. Pouze v této fázi je kořínek citlivý na zásah laserovým zářením. Laserový paprsek pronikne ke kořínku chlupu, zachytí se na tmavém pigmentu a tepelným účinkem jej spálí. Chlup se po několika dnech / cca týden / z kořínku uvolní a vypadne. Vlasové cibulky v klidové fázi se postupně zregenerují ztmavnou a začnou z nich růst chlupy. Proto jsou mezi jednotlivými epilacemi nutné dostatečně dlouhé pauzy.

Ošetření je minimálně bolestivé a je potřeba ho několikrát opakovat, aby se zničily všechny kořínky v růstové fázi.

Důležité je aby s laserem pracoval odborník se zkušenostmi v této oblasti. Na tváři by měl epilovat laserem zásadně pracovník s certifikátem pro danou metodu.