Pryč s chloupky! Depilace nebo Epilace?

Stalo se již téměř pravidlem, že by každá civilizovaná žena měla mít dokonale hladké tělo bez chloupků. Nezáleží na tom, zda se blíží léto a odhalování s tím spojené, nebo je chladněji. V žádné situaci by vás neměly "nachytat" se zarostlýma nohama či podpažím. Ne vždy je však boj s chloupky úspěšný a účinek se setká s vaší spokojeností.

Bohužel ani v dnešní hypermoderní době ještě nevynalezli preparát, který by po prvním nanesení navždy vyhubil všechny chlupy na těle. Věříme, že pokud tento vynález jednou spatří světlo světa, ženy ho povýší na vynález historie lidstva. Zatím si budeme muset vystačit s běžně dostupnými metodami. Vybrat si můžete mezi epilací a depilací. Epilací se zpravidla rozumí použití náročnějších metod, které by měly vést k trvalé likvidaci růstového centra chlupu, nebo ho oslabit či zredukovat počet. Depilační techniky jsou naopak jednodušší, bezbolestné, ale přinášejí jen dočasný efekt. Každá žena by měla zvážit, jaký typ odstraňování chloupků jí vyhovuje, velmi záleží i na citlivosti pokožky, nebo alergické reakci, například na depilační krémy.

- Holení je nejběžnější a nejrychlejší metoda. Nezapomeňte však, že kvalitní žiletka, nebo dámský holící strojek by měl být kvalitní a vždy čistý. Nedoporučujeme holení nasucho. Dbejte na to, aby byla vaše pokožka vlhká. Použijte holicí gel, pěnu nebo alespoň sprchový šampon či mýdlo. Pokožku následně dezinfikujte a ošetřete zvlhčujícím krémem.

- Depilační krémy a pěny. Je to rychlá a bezbolestná metoda. Navíc, pokud zvolíte pěnu na citlivou pokožku, můžete ji nanést i na náchylnější místa jako tvář, bříško či prsa. Depilační krém nebo pěna chloupky chemicky rozruší po několika minutách. Pak je už stačí jen odstranit špachtlí nebo smýt houbičkou.

- Vosk. Vybírat můžete mezi teplým a studeným, i mezi aplikací doma nebo v salonu. Výhodou této eliminace ochlupení je dlouhodobý efekt, protože se chloupků zbavíte i s kořínky. Studený vosk je připraven ve fóliových proužcích, teplý se na pokožku nanáší špachtlí nebo pomocí kazety. Pro domácí použití doporučujeme ten studený.

- Epilační strojky. Strojky na vytrhávání chloupků vypadají někdy děsivě, ale není to taková tragédie. Po prvních oholeních sami uvidíte, že chloupky se ztenčili a bolest už téměř neucítíte. Pracovní plochy strojků fungují jak rychle se otáčející pinzety, které vytrhávají chloupky i s kořínky. Efekt je dlouhodobější.

- Laser. Laserová epilace je nejmodernější a z hlediska efektu i nejdlouhodobější metoda. Pigment v cibulce přitahuje laserové světlo, které ji destruuje. Z toho také ale plyne, že se hodí pouze na tmavě zbarvené ochlupení. Chloupek by pak už neměl vyrůst. Ošetření je finančně náročnější a zákrok je třeba opakovat několikrát, aby byl efekt trvalý.