Způsoby odstraňování chloupků

V současnosti je epilace běžnou součástí péče o tělo. Pokud si přejete mít perfektní pokožku, tak musíte znát všechny aspekty odstraňování chloupků na těle, vědět, který způsob vám nejlépe vyhovuje, a také jej dokázat správně aplikovat.

Epilační krémy
Když spěcháte a potřebujete se rychle zbavit nevítaných chloupků, použijte epilační krém, který se snadno aplikuje a je velmi účinný. Nevýhodou jsou chemické látky, které se v těchto krémech nacházejí a které mohou snadno podráždit pokožku. Abyste dosáhli lepšího výsledku, navlhčete vlažnou vodou tu část pokožky, kterou se chystáte epilovat. Tím se na pokožce otevřou póry a krém se lépe vstřebá.

Nikdy nenechávejte působit krém déle, než je uvedeno v návodu. Po uplynutí doporučené doby nesmývejte hned krém z pokožky, ale nejprve ho setřete kouskem látky. Před prvním použitím vyzkoušejte krém na malém kousku kůže, abyste zjistili, jestli vám nezpůsobí alergickou reakci. Pokud bude vaše pokožka po aplikaci krému podrážděná, umyjte postižená místa dostatečným množstvím vody. Když podráždění přetrvává déle, navštivte lékaře. Nikdy nepoužívejte epilační krém na narušenou pokožku, na poškrábaná, zanícená či jinak poraněná místa.

Brazilská epilace
Epilace voskem nebo cukrem, to jsou nejlepší způsoby, jak odstranit chloupky v oblasti třísel. Tyto metody zanechávají pokožku hladkou a jejich výsledek je dlouhodobější. Chloupky, které po takové epilaci narostou, jsou jemnější, protože ty předtím byly vytrženy i s kořínkem. V kosmetických salonech vám pomocí brazilské epilace odstraní chloupky z celé oblasti třísel, musíte se však vyzbrojit velkou trpělivostí. Mnoho žen, které se k tomuto způsobu epilace uchýlili, potvrdily, že zákrok vůbec není tak bolestivý, jak se říká, ale samozřejmě záleží na vaší citlivosti.

Epilace cukrem je podobná epilaci voskem, na rozdíl od vosku se však cukr používá při nižší teplotě. Nanese se na pokožku a poté se odstraní pomocí látkového obvazu. Pro použití této metody je nutná velká zručnost, a ty, které si ji vyzkoušely, nakonec zhodnotily, že vosk je přece jen lepší.

Epilace laserem
Laser chloupky prakticky rozpustí, a protože ho přitahují tmavé barvy, nejlepší výsledky se touto metodou dosahují u osob se světlou pletí a tmavými chloupky. Tmavá pokožka pohlcuje část laseru, což může způsobit i popáleniny. Osobám s tmavou pokožkou se doporučuje laser s nižší intenzitou, protože jen tak lze dosáhnout uspokojivého výsledku.

Neexistuje žádná záruka, že laserová epilace představuje definitivní řešení, ale při dorůstání budou chloupky rozhodně jemnější. Epilace laserem je nejdražší metoda, pečlivě si proto vyberte místo, kde epilaci podstoupíte; nejvhodnější jsou specializované kliniky.

Depilace pomocí žiletky
Odstranění chloupků na těle pomocí žiletky je nejjednodušší a nejlevnější způsob depilace, vhodný je zejména pro oblast nohou a podpaží. Výsledky jsou však jen krátkodobé, chloupky se po dvou, třech dnech objeví znovu.

Při tomto způsobu depilace použijte pokaždé novou žiletku, pokožku navlhčete a naneste holicí pěnu. Nepoužívejte mýdlo, to příliš vysušuje, můžete ale použít balzám na vlasy. Chloupky se holí proti směru jejich růstu, takže v oblasti třísel je třeba pokožku dobře napnout rukou. Potom pokožku opláchněte a naneste tělový olej nebo krém. Neholte se, aniž byste pokožku předtím nenamočily. Ani tehdy, když je pokožka spálená od slunce, není depilace vhodná. Nepoužívejte holicí strojek, který používá i někdo jiný.

Podráždění pokožky

1. Malé červené tečky
Ty se často objevují bezprostředně po depilaci. Abyste se jim vyhnuli, zkuste rozpustit dva aspiriny a trochu glycerinu v čtvrt litru destilované vody. Rovněž pomáhá i krém se stahujícími účinky, který se natírá na postiženou pokožku.

2. Podráždění po holení žiletkou
To se může objevit, když při holení silně zatlačíte na pokožku, když použijete dvakrát stejnou žiletku, nebo když ji necháte bez ochranného krytu, což vede k tomu, že se na ní rozmnoží bakterie. Žiletku byste měli vyměnit alespoň jednou za týden, ideálně po každé depilaci. Depilaci si dělejte po sprchování, pokožka bude méně podrážděná, když jí před holením dopřejete dostatek teplé vody.

3. Červené fleky po epilaci voskem
Červené fleky, které se občas na pokožce po epilaci voskem objeví, vás mohou trápit více než nechtěné chloupky. Přikládejte na pokožku studené obklady, popřípadě použijte krém, který se snadno vstřebává, ani ten však nedokáže v tomto ohledu dělat zázraky. Skvrny můžete zakrýt vrstvou pudru, obvykle po jednom dni samy zmizí.