Laserová epilace - co o ní chcete vědět ...

Co to je laserová epilace?
Laserová epilace je permanentní forma redukce nadměrného či nežádoucího ochlupení.

Na jakém principu je založena?
Laserová epilace pracuje na principu selektivní fototermolýzy. Ozářením vlasové cibulky, která obsahuje kožní barvivo melanin, dojde k jejímu zániku a neschopnosti regenerace. Neděje se tak s každým chloupkem, pouze s těmi, které jsou v aktivní fázi růstu, čili obsahují dostatečné množství melaninu. Právě proto je nutné zákrok opakovat.

Pro koho je vhodná?
Je vhodná pro ošetření žen i mužů ve všech lokalitách našeho těla s vynětím očních řas.

Od jakého věku?
Laserová epilace se provádí standardně ve věku od 18 let. Dospělá osoba musí podepsat informovaný souhlas se zákrokem a pravdivě informovat lékaře o svém zdravotním stavu. V některých případech lze zákrok provést i dříve, ale pouze se souhlasem rodiče či právního zástupce.

Pro koho je nevhodná?
Ošetření má neurčitou prognózu při ošetření blond chlupů, a je bez efektu při léčbě šedivého vlasu. Nevhodné pro ošetření jsou osoby léčené pro epilepsii. Zákrok se neprovádí v těhotenství, v lokalitě s aktivním herpes virem či jiným kožním infektům.

Kolik ošetření je nutných?
Nejefektivnější stroje dosahují výraznou redukci ochlupení obvykle po 4 ošetřeních. K dosažení cca 90% ochlupení je obvykle potřebných 5 - 6 ošetření.

Jak často za sebou ošetření následují?
Ošetření se provádějí v pravidelně se opakujících intervalech závislých na místech ošetření a zkušeností pracoviště. Celosvětově nejpoužívanější pravidlo je cca každých 4 - 6 týdnů v oblasti obličeje, 6 - 8 týdnů v oblasti podpaží, třísel, nebo předloktí a 8 -12 týdnů na oblast dolních končetin.

Je ošetření bolestivé?
Moderní přístroje jsou vybaveny chladicím systémem, který jednak snižuje bolestivost zákroku a zároveň chrání naši pokožku. I přesto nelze říci, že ošetření necítíte. Bolestivost také závisí na místech ošetření a od individuální vnímavosti. Některá pracoviště poskytují jako nadstandardní službu aplikaci krému na znecitlivění na ošetřovanou plochu.

Vyřeší laserová epilace problém zarůstajících chloupků, nebo zánětu vlasového váčku?
Ačkoli požadovanou redukci ochlupení dosahujeme po 5 - 6 ošetřeních, folikulitidy a vrůstání chloupků se obvykle zbavíte během dvou a maximálně 3 ošetření. Vaše chlupy sice ještě nejsou zcela zredukovány, ale jsou podstatně méně agresivní, méně početné a jemnější a daný problém se už "nedokáže" vytvořit.

Jak dlouho trvá ošetření?
Délka ošetření závisí na požadovaném místě výkonu. Ošetření horního rtu, brady nebo podpaží trvá několik málo minut, oblast holeně cca 20 minut při terapii výkonnými přístroji.

Je možné se opalovat během léčby?
Moderní přístroje dokáží Vaši pokožku ochránit i v případě vyššího fototypu kůže - tedy snědé pokožky a tedy zároveň i v případě opálení. I přesto svým klientům nedoporučuji, pokud to není nutné, bezprostředně po opalování / cca 2 - 3týdně / zákrok.

Lze používat samoopalovací krém?
Tak jak je možné epilovat opálenou pokožku, je možné ošetřit i uměle zbarvenou pokožku. Pokud to však není nutné, svým klientům to nedoporučuji.

Je laserová epilace trvalá?
Na těle mluvíme jednoznačně o permanentní redukci ochlupení. Vždy však musíme mít na zřeteli možné hormonální změny, které v organismu vznikají jednak přirozeně, jednak patologií. Během dlouhodobého výkonu mé praxe jsem se pouze ojediněle setkala s problémem regenerace chlupu na těle. Opravdu i zde platí staré a osvědčené "Výjimka potvrzuje pravidlo".

Pro jaký přístroj se rozhodnout?
V současnosti se za zlatý standard považuje redukce ochlupení diodovým laserem.

Jak musím být na zákrok připravena?
Pokud se rozhodnete zákrok podstoupit, je třeba chloupky netrhat posledních 4 - 6 týdnů před zákrokem.

Je možné mezi ošetřeními chloupky odstraňovat?
Holení zůstává v průběhu celé kúry povoleno. V tomto období pouze nesmíte využívat metody, které odstraňují vlasovou cibulku, protože právě ta je terčem laserového záření. Před zákrokem je třeba chlupy oholit. Toto je možné provést v ambulanci před zákrokem, ale vhodné je i holení doma 1 - 2 dny před zákrokem, v závislosti na rychlosti růstu, nebo od místa ošetření. O upřednostnění toho či onoho způsobu Vás informuje ošetřující lékař.